måndag 10 november 2008

Berlin på 4 dagar

Berlin är en stad med mycket historia; en stad där människor blir berörda av det som en gång inträffade miljoner människor. Byggnader, minnesmonument och andra "kända" platser är från andra världskriget. Idag åker många till Berlin för att se dessa platser; jag, Rebecka, Melissa, Sophia och Alisadir var några av dem som ville upptäcka staden. Vi åkte dit i torsdags med tåg och kom hem i söndags kväll. Resan kostade mig ingenting för att Melissa hade fem resekort som vi fick utnyttja. Däremot betalade jag € 40 för boendet på Generator hostel, då ingick frukost och lakan varje dag. Boendet var helt okay, det var en helt ny erfarenhet att bo på hostel. I vårt rum fanns åtta bäddar och vi delade rummet med tre andra okända typer. Första natten kändes lite obehaglig, jag kunde inte riktigt somna för att jag hade dumma tankar om vad de andra typerna kunde få för sig att göra. Tur var väl att man kunde låsa in sina saker i skåp. (Bilden nedan med dörren i det blå ljuset var vårt rumsnummer.) I korridoren sken lamporna med ett blått stickande ljus; bara för att förhindra personer att ta sprutor med droger. Ljuset gör att man inte ser blodådrorna. Lite läskigt måste jag säga! Nåväl, jag såg inte till någon neddrogad person och inte heller någon spruta. 

För att utnyttja tiden på bästa sätt så har vi varit uppe med tuppen varje dag, nästan. Tack vare Sophia som kommer från Tyskland, har vi fått lite extra vägledning vad gäller platser som är värda att se och även vilka restauranger som är bra. För cirka € 11 åkte vi runt med en dubbeldäckad buss som tog oss till de mest kända platserna runt i stan. Bussen stannade till vid den mest bevarande delen av Berlinmuren, vid kontrollpunkten Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor, riksdagshuset med den kända glaskupolen som byggdes till efter att Hitler låtit bränna stora delar av byggnaden, vid KaDeWe som är Europas näst största varuhus, Jüdisches Museum Berlin och övriga ställen. Bussen stannade och vi kunde gå omkring hur länge vi ville och sedan kunde man ta nästa buss för att åka vidare, utan att betala igen. 

Jag kan rekommendera andra att åka till Berlin. Här finns många sevärdheter, bra shopping, uteliv och restauranger som passar de flesta. Det som jag blev överraskad över var deras medvetenhet om bra sopsortering, (se bilden nedan), var sak har sin plats. Men däremot tycker jag att tyskarna har "glömt bort" det här med att sanera graffiti. På de mest olämpliga ställena har de låtit bli att ta bort det. Vem vill ha graffiti på fasaden intill en fin restaurang? Ja, enligt Sophia så har de accepterat graffiti och det har blivit en del av Tyskland. 

Rekommenderar: Orient Lounge - cocktail, food, catering, Oranienstrasse 13, Kreuzberg. 










Orient lounge - skön atmosfär och god mat.


Guld statyn - Victory column.


Seconhand shop. 
Bundestag; riksdagshuset med den kända glaskupolen.
Innanför Brandenburger Tor; Hotel Adlon där Michel
Jacksson höll babyn utanför balkongräcket. 
Brandenburger Tor.
Holocaust Memorial - en stor judisk minnesplats. Under den ligger Jüdisches Museum som vi även besökte. 
Byggnader från DDR tas bort.
Kontrollplatsen Checkpoint Charlie.

Del av muren, spåren av den fortsätter i gatstenarna.
En förstörd kyrka sedan kriget, invid byggs en ny.

Auf Wiedersehen! 

Inga kommentarer: